Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
MOYES ODLAZI

West Ham dogovorio novog trenera, tek 18. u preko 120 godina kluba

Nakon punih pet sezone klupu West Hama napustit će David Moyes, a zamijenit će ga Julen Lopetegui.

Julen Lopetegui i David Moyes (Foto: Profimedia)

Iako je ove sezone vratio West Ham United u gornju polovicu Premier lige, David Moyes ipak će napustiti klupu kluba koji je u svom drugom mandatu preuzeo 2019. godine.

Škotski stručnjak je poznat po dugogodišnjem stažu na klupi Evertona, kad je od plavaca iz Liverpoola stvorio momčad odmah ispod onih najvećih i najbogatijih klubova. No, i po nešto manje uspješnoj epizodi na klupi Manchester Uniteda, gdje jednostavno nije uspio ući u cipele Alexa Fergusona, koji ga je sam preporučio za svog nasljednika.

Pet godina na klupi i prvi trofej nakon 44 godine

U ovih pet godina na klupi West Hama, Moyes je osvojio prošlosezonsku Konferencijsku ligu, što je bio prvi trofej kluba nakon 44 godine. No, prošle sezone su prošli i tešku borbu za ostanak u ligi. Moyes ih je ove sezone ponovno vratio u gornji dom te se trenutno nalaze na devetom mjestu ljestvice. No, uprava kluba odlučila je napraviti zaokret.

Moyes je West Ham doveo do 16., šestog, sedmog i 14. mjesta ljestvice na kraju ligaških sezona te jednom od polufinale te ove sezone četvrtfinala Europske lige. Svom nasljedniku ostavlja vrlo dobru momčad, uz nekoliko izuzetno kvalitetnih pojedinaca, poput Jaroda Boweda, Mohammeda Kudusa, Jamesa Ward-Prowsea, Lucasa Paquete i Tomaša Souceka. 

Lopetegui se vraća u ligi nakon sezone odmora

A taj nasljednik bit će povratnik u ligu, Jolen Lopetegui. On je početkom ove sezone napustio Wolvese, nezadovoljan uvjetima za rad koje mu je osigurala uprava, prije svega budžetom za pojačavanje momčadi.

U West Hamu bi tu trebao imati puno bolju situaciju, budući da se radi o klubu koji nerijetko u ljetnom transfer roku potroši i do sto milijuna eura.

Lopetegui je dosad vodio Rayo Vallecano, Porto, Španjolsku, Real Madrid, Sevillu i Wolvese.

Kao izbornik Španjolske bio je najuspješniji te je Furiju vodio kroz 20 utakmica, upisavši 14 pobjeda i šest neodlučenih susreta. Otkaz je dobio pred početak SP-a u Rusiji, radi pregovora s Real Madrid. 

Na klupi Kraljevskog kluba nije uspio. Smijenjen je nakon što je doživio čak šest poraza u prvih 14 utakmica. Na klupi Seville osvojio je Europsku ligu 2020. godine, što mu je jedini trofej u trenerskoj karijeri.

Lopetegui je sve dogovorio s klubom, no preostale su sitnice prije nego posao bude dogovoren te on postane tek 18. trener u 124 godine ovog velikog londonskog kluba.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider