Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Koeficijenti su im loši

Hajduk i Osijek već znaju svoj europski put: Bit će im teško probiti se do Konferencijske lige, trebat će malo sreće

Hrvatska i ovo ljeto daje dva kluba u kvalifikacije Konferencijske lige.

Konferencijska liga, ždrijeb (Foto: Afp)

Kao i lani, ovo ljeto će također dva hrvatska kluba zaigrati u kvalifikacijama Konferencijske lige.

Jedan od njih je već poznat, to je Hajduk, a tko će im se priključiti, saznat ćemo po završetku sezone SuperSport HNL-a, kad će se znati tko je završio na četvrtom mjestu - Osijek ili Lokomotiva.

Nakon njihovog subotnjeg dvoboja u puno boljoj poziciji su Osječani, koji imaju četiri boda prednosti i bolji međusobni omjer, što znači da Lokosi u preostalih 270 minuta moraju osvojiti barem pet bodova više nego trupe Zorana Zekića.

Već u drugom pretkolu ima neugodnih nenositelja

Dakle, Hajduk i vjerojatno Osijek će europski dio sezone otvoriti u drugom pretkolu Konferencijske lige za koje će ždrijeb biti održan 19. lipnja, a čiji su termini odigravanja utakmica 25. srpnja i 1. kolovoza.

U ovoj fazi kvalifikacija i Splićani (klupski koeficijent 9.000) i Osječani (8.500) imat će status nositelja.

Da ovog trenutka završe sva prvenstva u svim europskim državama, mogući suparnici Hajduka i Osijeka u drugom i trećem pretkolu bili bi Brann Bergen i Tromso iz Norveške, švedski Hacken i Elfsborg, izraelski Hapoel Haifa, bugarski Lokomotiv Plovdiv, slovačka Žilina i Ružomberok, poljski Slask Wroclaw, ukrajinski Rukh Lviv, ciparski Aris Limassol... Naravno, nije to sve, ima i onih kudikamo lakših za ovu fazu kvalifikacija, poput predstavnika San Marina (Tre Penne, La Fiorita), Andore (FC Santa Coloma), Kosova (Drita), Gibraltara (St. Joseph's), Irske (Derry City, St. Patrick's Athletic) ili Luksemburga (Progres Niederkorn).

Ples na rubu u ždrijebu trećeg pretkola

Treće pretkolo za naše predstavnike bit će posebno intrigantno posebice iz razloga jer će, kako stvari stoje, i Hajduk i Osijek (ako se plasira u Europu) plesati na rubu nositeljstva. Splićani su trenutno četvrti, a Osječani drugi iznad crte koja razdvaja nositelje i nenositelje, što znači da situacija nije ni blizu definirana te da će se morati pričekati rasplet svih prvenstava po Europi. Također, naši predstavnici pratit će i razvoj događaja u prvom pretkolu Europske lige, jer svaki klub s koeficijentom većim od 9.000 koji tamo ispadne doletjet će u ždrijeb trećeg pretkola koji će se održati 22. srpnja.

Prve utakmice trećeg pretkola igra će se 8. kolovoza, uzvrati su 15. kolovoza, a zadrže li Hajduk i Osijek status nositelja, mogući suparnici bit će im klubovi iz Srbije (Čukarički, Radnički Kragujevac), Švicarske (Zurich, Sankt Gallen), Češke (Mlada Boleslav, Banik Ostrava), Armenije (Pjunik, Ararat-Armenia), Škotske (Kilmarnock, St. Mirren). Tu su i nedavni osvajač Kupa Poljske Wisla Krakow, zatim Panathinaikos, rumunjska Universitatea Craiova, Hajdukov stari znanac Tobol iz Kazahstana i mnogi drugi.

Naglašavamo da ovo sve nije konačno i da je itekako podložno promjenama, ovisno o tome što će se u prvenstvima i kupovima dogoditi u idućim tjednima.

Nekoliko velikih imena čeka u play-offu

Ždrijeb za play-off bit će održan 5. kolovoza. Prve utakmice su 22. kolovoza, a uzvrati tjedan dana kasnije, 29. kolovoza.

Sa svojim mizernim koeficijentima i Hajduk i Osijek znaju da ovdje nema puno nepoznanica. Ukoliko u ovom ždrijebu budu kao nenositelji, mogli bi ih dočekati Chelsea, Napoli, Kopenhagen, Gent, Lyon, Olympiakos, PAOK, Betis, Cluj, Midtjylland, Lech Poznan, Maccabi Haifa, Hoffenheim, Hapoel Beer Sheva, Djurgarden, Genk, Rapid Beeč, CSKA Sofija ili NEC Nijmegen.

Kao i prijašnjih godina, postoji način da naši klubovi unatoč lošem koeficijentu dočekaju ždrijeb play-offa u statusu nositelja. Da bi se to dogodilo, potrebno je da u ždrijebu trećeg pretkola ne budu nositelji te da ih kuglice u ždrijebu trećeg pretkola spoje s onim klubom koji ima dovoljni velik koeficijent koji mu omoguća da u ždrijebu play-offa bude nositelj, a opet da to bude momčad koja bi za Hajduk i Osijek bila dovoljno prolazna.

Primjerice, lani je to bio slučaj kada su Splićani izvukli PAOK, ali ga nisu uspjeli eliminirati i preuzeti njegov koeficijent za ždrijeb play-offa.

Ukoliko se nekom od naših klubova to dogodi ove sezone, i uspiju proći, tada bi ih u play-offu čekao netko od ovih nenositelja: Bešiktaš, Omonia, Žalgiris, Vitoria Guimaraes, Astana, Olimpija Ljubljana, Dnjipro-1, Maribor, Zrinjski Mostar, Servette, Breidablik, Kryvbas.

Hajduk i Osijek su sami krivi za ovakve startne pozicije

Zaključak cijele priče je taj da će i Hajduk i Osijek imati izuzetno težak posao da se dočepaju Konferencijske lige koja će se od ove jeseni igrati kao klasična liga s 36 klubova (nema više skupina). Za to su si sami krivi, jer vlastiti europski koeficijent im je loš kako zbog toga što u proteklih pet sezona nisu uspjeli prirediti neko veliko iznenađenje i izbaciti nekog tko je bio izraziti favorit, tako i zbog nekoliko rezultatskih katastrofa u situacijama u kojima su i sami bili nositelji (Gzira, Tobol, Kizilžar).

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider