Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
NAJBOLJI HRVATI

Krije li se na ovom popisu tajni Dalićev adut za Euro? Vjerojatno ste na njega i zaboravili

Zlatko Dalić ima slatke brige uoči Eura 2024. Može pozvati dodatna tri igrača, a koja su to?

Zlatko Dalić (Foto: Goran Mehkek/Cropix)

Ostalo je točno 50 dana do prve utakmice Vatrenih na Euru u Njemačkoj. Hrvatska će 15. lipnja zaigrati protiv Španjolske.

Dvoboj je to u kojem dosta možemo dobiti, pobjedom podići atmosferu na najveće grane, no porazom nemamo što izgubiti jer nam ostaju dvije utakmice u kojima odlučujemo o vlastitoj sudbini, ona protiv Albanije i Italije.

Zlatko Dalić prije nekoliko je dana saznao da na Euro smije voditi čak 26 igrača, i to prvi put u povijesti europskih prvenstava. Dosad je bilo pravilo o 23 imena.

Prije novog pravila izbornik Dalić je znao gotovo sve putnike za Njemačku, a sada pozivom može nagraditi još trojicu koja su ostala ispod crte. Hoće li se odlučiti za neke mlade nogometaše ili već poznata imena, sve je na izborniku i njegovu stožeru koji će ga savjetovati.

Prije točno 50 dana do sudara u Berlinu izdvojili smo 11 najboljih Hrvata u deset najjačih europskih liga. Mala napomena prije pregleda liste: Ivan Rakitić također je na toj listi i čak s najboljom ocjenom jer je odigrao 18 utakmica ove sezone u Španjolskoj, što je dosta dobar uzorak. I svakako je jasno da SHNL nije među deset najjačih liga.

1. Za Ivana Rakitića na prvom mjestu sve znamo, ponudio se reprezentaciji ako zatreba, ali čini se da od toga neće biti ništa. Iako je ogromna želja navijača reprezentacije. Nazimu je otišao u Saudijsku Arabiju, no svejedno je i dalje u vrhunskoj formi.

2. Andrej Kramarić drugi je Hrvat u Europi. Kada bismo izostavili Rakitića, njegove su ocjene najbolje (7.37). I dalje je najveći nogometaš u povijesti Hoffenheima, a ove sezone ima 11 golova i tri asistencije u 27 nastupa.

3. Visoko treće mjesto zauzima Luka Modrić. Što više napisati za njega? Najveći za kojeg se nadamo da će uzeti naslov prvaka Europe s Hrvatskom. To mu je najveći san, a možda osvoji i svoju šestu Ligu prvaka… Na 7.35 je po utakmici.

4. Odlično četvrto mjesto drži Joško Gvardiol, koji u drugom dijelu sezone igra savršeno. Ušao je u strašnu formu. Zabio je dva gola u nizu, protiv Real Madrida i Luton Towna. Postao je jako dominantan i najbolji napadači u Engleskoj ništa mu ne mogu. Na ocjeni je 7.25.

5. Malo ispod njega je Ante Budimir. Vatreni u najboljoj formi za golove. Dovoljan je podatak da je ove sezone zabio u Španjolskoj čak 16 golova, više od Morate, Lewandowskog, Griezmanna, Viniciusa… To je dovoljan podatak za udarni sastav Vatrenih.

Je li moguć veliki povratak?

To je najboljih pet Hrvata u Europi. Ostatak čine četvorica dokazanih Vatrenih: Ivanušec, Stanišić, Vlašić i Kovačić. Pazite sada ovaj podatak.

Na stvarno vrhunskom osmom mjestu nalazi se preporođeni Alen Halilović, koji ima bolje ocjene od Vlašića i Kovačića, pa i ostalih Hrvata koje možete zamisliti, a da nisu na ovome popisu.

Alen Halilović Alen Halilović (Foto: Profimedia)

Halilović je zadnji put igrao za Hrvatsku 11. lipnja 2019. godine i nakon toga je svašta prošao. No sada igra u formi života i više je puta istaknuo da sanja novi poziv u najdraži mu dres.

Alen Halilović po mnogima je najveći nogometni talent kojeg je Hrvatska imala, no nikada nije dosegnuo svoju najveću razinu, ali možda je tek na pravom putu s 28 godina. Ove sezone igra za nizozemskog prvoligaša Fortunu, ima 29 nastupa, četiri gola i dvije asistencije. I čak je tri puta bio u najboljoj momčadi kola.

Ocjene Hrvata Ocjene Hrvata (Foto: Sofascore)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider