Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
OGLAS

Učenice splitske V. gimnazije stigle do četvrtfinala odbojkaškog prvenstva: ''Pobjeđivanje jednostavno nikad ne može dosaditi''

Natjecanja školskih sportskih društava donose djeci jedinstvenu priliku baviti se sportom uz kolege iz cijele Hrvatske i otvaraju put prema najvišim visinama. O njihovom uspjehu u školskom sportu piše učenik novinar Mislav Dujak.

Galerija Državno prvenstvo za srednje škole Državno prvenstvo za srednje škole Državno prvenstvo za srednje škole +5 Državno prvenstvo za srednje škole

Na državna prvenstva u organizaciji Hrvatskog školskog sportskog saveza dolaze najbolji učenici sportaši iz cijele Hrvatske. Upravo tako je i na Državnom prvenstvu u odbojci za srednje škole u kategoriji djevojaka sudjelovala V. gimnazija ''Vladimir Nazor'' Split koja je pred novo putovanje u Poreč bila dvostruka aktualna državna prvakinja. Ove su godine Splićanke ipak zaustavljene u četvrtfinalu te tako zapečatile jedno iznimno uspješno poglavlje u povijesti školskog sporta.

Osim što je ova generacija godinama bila nepobjediva na domaćim natjecanjima, V. gimnazija je Hrvatsku također predstavljala na međunarodnim smotrama, odnosno na Svjetskom školskom prvenstvu u odbojci na pijesku u Izraelu 2023. godine i na Svjetskom prvenstvu u dvoranskoj odbojci u Brazilu 2022. godine gdje su sportašice osvojile sjajna osma i sedma mjesta.

Državno prvenstvo za srednje škole Državno prvenstvo za srednje škole (Foto: Hrvatski školski sportski savez)

Hrvatski školski sportski savez nastavlja niz sudjelovanja na međunarodnim natjecanjima poput Svjetskog školskog prvenstva u nogometu u Maroku koje je je rezultiralo i brončanom medaljom za II. gimnaziju Varaždin te Gimnazijadom U15 u Brazilu s nizom medalja, uključujući atletska, hrvačka i plesna zlata. Ove godine školske sportaše očekuju prvenstvo u krosu u Keniji, nogometno prvenstvo u Kini te Gimnazijada U18 u Bahreinu.

Od školskih natjecanja do ljubavi prema odbojci

Njihov je mentor i voditelj profesor Ivica Šupe koji je, izuzev svojih, kako učenici novinari vole reći, briljatnih plesačkih sposobnosti, dugogodišnji sudionik državnih prvenstava Hrvatskog školskog sportskog saveza. ''Ekipe na prvenstva vodim otkako sam se zaposlio u školi. Naravno, tada sigurno nisam očekivao ovako brojne uspjehe. Imam tu sreću da toliko mladih talentiranih odbojkašica upisuje našu školu što se na kraju okončalo i ovom vrhunskom generacijom koja se naosvajala posljednjih godina. Osobno nisam planirao toliko putovanja i zlatnih odličja, bio mi je cilj osvojiti eventualno jedno državno prvenstvo, ali u konačnici smo došli i do svjetskih smotri'', kazao je Šupe.

Iako mu je, kako sam priznaje, u mlađim danima prvi sport bio nogomet te se zapravo nikada nije bavio odbojkom, danas s ovim bogatim iskustvom iza sebe bez razmišljanja odbojku smatra svojim najdražim momčadskim sportom. O tome kako se priprema za natjecanja, rekao je sljedeće: ''U Splitsko-dalmatinskoj županiji imamo dvije prepreke prije državnog prvenstva: gradsku i županijsku razinu, ali svejedno uspijem organizirati pokoji trening s djevojkama u terminu sportskog kluba. Za državna smo natjecanja uspjeli osigurati suradnju s Odbojkaškim klubom Split za treninge u dvorani Športskog centra Bazeni Poljud. Zahvaljujući svim ovim godinama kako radim u školi, treneri me poznaju i budu veoma pristupačni pustiti me da pripremam ekipu. Ta suradnja traje već dosta dugo, imamo dobre odnose, međusobno se cijenimo i poštujemo tako da uvijek omoguće što god nam zatreba.''

''Odlična odbojkaška ekipa i predznanje za fakultet uvjerljivi su argument za upisati školu''

Priprema je za ovogodišnje natjecanje ipak bila nešto drugačija od prijašnjih godina. Školu su završile neke od ponajboljih igračica koje su sve redom bile i juniorske reprezentativke. Od nositelja je na ovogodišnjem prvenstvu ostala isključivo Kate Lijić koja je u hrvatskom dresu proteklo ljeto ostvarila peto mjesto na Svjetskom prvenstvu u Osijeku i Szegedu.
''Kada su krenuli treninzi uoči natjecanja, bilo mi je na početku vrlo čudno bez tih cura jer sam s njima igrala cijeli život. Pokušavam se naviknuti, ali prilagodile smo se i ovo smo prvenstvo igrale jedna za drugu znajući da će biti sve samo ne lako'', prokomentirala je smjenu generacija Lijić.

Državno prvenstvo za srednje škole Državno prvenstvo za srednje škole (Foto: Hrvatski školski sportski savez)

Unatoč odlasku osovine generacije koja je osvojila dva zlata, mlada dizačica uvjerena je u svijetlu budućnost V. gimnazije i otkriva tajnu kontinuiranog uspjeha: ''Uz naporan rad na treninzima, kao škola smo toliko uspješni i zato što pokušavamo ''nagovoriti'' djevojčice iz osnovnih škola koje se bave odbojkom da dođu u ‘Nazor’. Odlična odbojkaška ekipa i predznanje za fakultet koje se stekne tijekom školovanja u V. gimnaziji uvjerljivi su argument za upisati školu.''

Ispadanje u četvrtfinalu možda nije rezultat za pamćenje ekipi profesora Šupea, ali svejedno se može reći da su odigrale sjajan turnir ispunjen nevjerojatnim preokretima. U prvoj je utakmici grupne faze Školsko sportsko društvo Azinus slavilo s 25:10 u oba seta, dok su se za prolaz dalje borile protiv Primaga iz Osijeka. Splićanke su izgubile prvi set, suvereno se vratile i dobile drugi da bi u trećem setu svjedočili pravom malom trileru. Treća gimnazija Osijek imala je čak dvije meč lopte, ali Nazor se uspio obraniti i zaključiti utakmicu rezultatom 18:16.

''Nismo dobro počele utakmicu, imale smo nekih problema, pogotovo na servisu, ali glavna nam je motivacija za povratak bila baš to što posljednje dvije godine stalno osvajamo i znale smo da ako izgubimo utakmicu, idemo kući na što naravno nismo navikle. Istina je da smo već zabilježile više vrhunskih rezultata, ali u nijednom trenutku nije došlo do zasićenja. Rekle smo si da moramo dobiti i ovaj susret što smo i učinile. Pobjeđivanje jednostavno nikad ne može dosaditi. Obožavam igrati odbojku, pogotovo s curama iz škole'', objasnila je 19-godišnjakinja.

Svjetsko prvenstvo u odbojci na pijesku, Izrael Svjetsko prvenstvo u odbojci na pijesku, Izrael (Foto: Hrvatski školski sportski savez)

Djevojke je tek par sati poslije očekivala i četvrtzavršnica protiv županijskih rivala iz Splitsko-dalmatinske županije, izuzetno uspješne ekipe iz Kaštel Štafilića – Nehaj.
Dobile su prvi set protiv Srednje škole ''Braća Radić'' nakon još jedne igre poen za poen, ali ponestalo je energije za završiti ogled te su poslije napetog trećeg seta (13:15) i okončale svoj nepobjedivi niz na državnim prvenstvima.

Najzaluđenija sportska nacija

Općenito o hrvatskom školskom sportu i njegovoj poziciji u svijetu pričali su i Šupe i Lijić nakon svojih iskustava na međunarodnim natjecanjima u organizaciji Svjetske školske sportske federacije. Izdvojili su izvanredne rezultate u sadašnjosti, posebnosti Hrvata kod bavljenja sportom i dali optimistični pogled na nadolazeće smotre.

''Smatram da su moje cure u Brazilu i Izraelu odigrale sjajno i na lijep način predstavile Hrvatsku. Na kraju smo čak i u tom četvrtfinalu protiv Tajvana bili konkurentni. Utakmica je stvarno bila odlična i pali smo tek u trećem setu od kasnijih finalista. No taj Tajvan, i recimo Turska, njihove su delegacije internati, praktički cijele reprezentacije. Teško se s njima nositi, lakše im je u svakom slučaju. Imali smo sreću što smo uopće došli u priliku igrati s njima utakmicu na čemu zahvaljujem Savezu, ali generalno su bili u puno povoljnijem položaj za ostvariti rezultat. No svakako je riječ o izvanrednom uspjehu za nas'', govorio je Šupe.
''Iako nismo imali jednaku pripremu kao neke druge momčadi iz ostatka svijeta koje su imale puno više iskustva od nas u svjetskoj konkurenciji, mislim da smo odlično predstavljale naš školski sport u svijetu. Vjerujem da Hrvatska i u budućnosti može nastaviti s međunarodnim uspjesima. Na natjecanjima su nam upravo svi govorili kako s nevjerojatno puno energije igramo i da se stvarno ističemo u odnosu na ostale po tom pitanju. To je jednostavno nešto što krasi naš sport, a velika je pomoć na terenu'', naglasila je Lijić.

Državno prvenstvo za srednje škole Državno prvenstvo za srednje škole (Foto: Hrvatski školski sportski savez)

Ovim je prvenstvom možda završena dominantna era splitske V. gimnazije ''Vladimir Nazor'' u ženskoj odbojci, ali zato će seniorski klupski i reprezentativni sport dobiti nekoliko sjajnih indvidiualki koje će bez sumnje svojom igrom nastaviti popularizirati sport u javnosti i donijeti Hrvatskoj još nekoliko izvrsnih odličja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider